اداره کل حفاظت محیط زیست استان گلستان:
رهاسازی یک قلاده فک خزری در دریای خزر
معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست گلستان از رهاسازی یک قلاده فک خزری در دریای خزر خبر داد.
به گزارش روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست گلستان روز سه شنبه 29 مهر ماه، وحید خیر آبادی معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست گلستان با اعلام خبر رهاسازی فک خزری در دریای خزر گفت : یک قلاده فک خزری با جنسیت نر و پنج ساله در تور صیادان ماهیان خاویاری در صیدگاه فریدپاک به دام افتاد. تیم امداد و نجات فوک خزری به سرپرستی دکتر امیر صیاد شیرازی به محل اعزام شد و فک مذکور پس از معاینه و درمان سرپایی در همان محل در دریای خزر رهاسازی شد.
فُک خَزَری (نام علمی(Pusa caspica) یک گونه پستاندار دریایی کمیاب است که تنها در دریای خزر و رودخانههای منتهی به آن مانند ولگا و اورال زندگی میکند. اینگونه تنها پستاندار دریای خزر بهشمار میآید و به دلیل صید بیرویه و به هم خوردن شرایط زیستی و کاهش شدید جمعیت نیازمند به حمایت بینالمللی است.
فوک خزری بهطور میانگین ۱٫۵ متر طول و ۸۰ کیلوگرم وزن دارد و یکی از کوچکترین انواع فوک بهشمار میرود.
ساحلنشینان شمال به این جانور سگ آبی میگویند. این گونه فک در میان ۱۰۰۰ نوع جاندارِ دریای خزر تنها پستاندار این دریاچه بهشمار میآید. فکها جانورانی دارای اهمیت برای اکوسیستم دریای خزر به شمار میآیند و حتی مدفوع آنها یک منبع غذایی در دریا به وجود میآورند. نابودی این جانوران میتواند اکوسیستم خزر را به خطر اندازد. فکهای دریای خزر مهاجرت سالانه منظمی دارند. آنها به دمای آب بسیار وابستهاند. وقتی دمای آب افزایش مییابد، آنها به بخشهایی که آب عمیقتر و قاعدتاً سردتر است، مهاجرت میکنند. فکها در تابستان، بهار و پاییز بیشتر در آبهای نیمه جنوبی خزر از جمله ایران زندگی میکنند و برای زایمان به مناطق یخی در شمال دریای خزر مهاجرت میکنند.
نخستین و تنها مرکز حفاظت از گونه در معرض خطر فک خزری در ایران و در سال ۲۰۱۰ رسماً آغاز به کار کرد. این مرکز به همت لنی هارت مؤسس مرکز بازتوانی و تحقیقاتی فک هلند، محمد مصطفی شاهی فردوس و امیر صیاد شیرازی در جزیره آشوراده، در نزدیکی سواحل بندر ترکمن احداث شد. هدف این مرکز نجات فکهای آسیب دیده، آموزش ماهیگیران، ارتقاء سطح فرهنگ محیط زیستی جامعه، تحقیقات و گسترش فعالیتهای حفاظتی به سایر کشورهای حوزۀ خزر بودهاست.